Tonica

Praktijk voor Koorzang en Coaching Vorden

 

 "Ik inspireer via muziek" 

naober 2021 nr 03.0x360

 

 

 

Een ode aan het kameraadschap in Naober

naober1

Lieve koorzangers en koorzangeressen,

Het is met geen woorden te beschrijven hoeveel ik de koorzang mis. Ik denk dat dat voor jullie niet anders zal zijn. Het lijkt erop dat we dit voorjaar nog geduld moeten oefenen, voordat we weer (gefaseerd) kunnen gaan starten. Ik weet dat velen van jullie thuis zingen en soms online bezig zijn met het instuderen van de noten van nieuwe stukken. Allemaal geweldig natuurlijk, maar hoe is het met de stemconditie gesteld?? Van veel zangers hoor ik dat hun stem ‘achteruit gaat’ of ‘minder goed klinkt’. Zangtechniek zakt langzaam weg met het wegvallen van zangroutines en live repetities. Om te zorgen dat een ieder straks op volle kracht, zonder stemproblemen, kan starten met het hernieuwde zanggebeuren, bied ik een opfrispakket aan van drie zanglessen. Centraal staan verschillende oefeningen om de stem weer in conditie te brengen en zonder klachten te zingen. Dit alles in de veilige omgeving van onze vrijstaande boerderij, waar we ons houden aan de gebruikelijke Coronamaatregelen zoals handen desinfecteren, afstand houden, ventileren en een levensgroot spatscherm tussen mij en de gastzanger. Bovendien ontvang ik slechts 1 gastzanger per dag. Voel je je ziek (of ik) dan verzetten we de les.

Wil jij gebruik maken van drie opfris-zanglessen voor € 68,50? Bel of mail me dan en we plannen meteen de data.

Hartelijke groeten,

Esther Gotink

Telefoon: 06-23 63 87 44 / 0575-55 18 47

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Website: www.esthervanderheijden.nl

Meerdere koren hebben de stap gewaagd om ook online te gaan repeteren. Voor sommigen is dat een hele spannende onderneming. Alle lof dus voor al die koorleden die dit aandurfden en op deze manier toch mee konden repeteren. We hopen dat er snel zicht is op live repetities in onze vertrouwde repetitieruimtes.

 

internosonlineaug2020

 

 

 

 

 

 

 

seonline

Na de euforie van weer samen kunnen zingen, live in zaal of stal, in groepen of met het hele koor, kwam vorige week de tweede klap. Opnieuw zijn we terug bij af vanwege een tweede Covid19-golf. Die zagen we allemaal aankomen en ergens in je achterhoofd houd je rekening met een nieuwe teleurstelling. Toch was het een behoorlijke klap toen een voor een mijn koren besloten om weer te stoppen met live repeteren en (zo mogelijk) weer online te gaan zingen. Anders dan bij de eerste 'golf' was er minder het gevoel van urgentie en begrip. Sterker nog, er ontstonden twee 'kampen' die het niet eens werden: het eerste zocht de mazen in de wet op en wilde doorzingen totdat er echt een verbod van hoger hand komt en het tweede wilde juist meteen stoppen en geen enkel risico nemen, better safe than sorry.. Deze tweede golf is nog zorgelijker voor het voortbestaan van veel koren dan de eerste. Leden dreigen af te haken, contributies worden stilgelegd en dirigenten overwegen een andere carriere. Nou ben ik vrij realistisch en nuchter, er zullen veel koren omvallen de komende maanden. dat is bijzonder jammer en frustrerend voor leden, bestuur en muzikale leiding. Toch blijven er ook nu 17 miljoen koorzangers in Nederland, die uiteindelijk graag weer willen zingen. Nieuwe initiatieven zullen ontstaan en misschien wel in totaal andere vormen. Ik wil iedereen oproepen om elkaars standpunt ten opzichte van Covid19 te respecteren en je daarbij neer te leggen. Laten we geen conflicten krijgen onderling, maar het uiteindelijke doel voor ogen houden: Weer samen zingen, op welke manier dan ook. En dat alles anders is/wordt, lijkt me duidelijk, maar ook dat schept weer nieuwe kansen en mogelijkheden!

 

Ook thuis vanwege een koor dat stil ligt??

Vanaf eind augustus zouden de meeste koren weer een mooi nieuw zangseizoen gaan opstarten. Maar helaas kan dat dit jaar vaak niet, of niet volledig, in verband met de hernieuwde opleving van het Covid-19 virus. Met name de grote koren en de koren met wat oudere of kwetsbare leden nemen het zekere voor het onzekere en stellen het starten van de reguliere repetities uit. Hiermee ontstaat veel onzekerheid en zorg omtrent de continuïteit van het instuderen, van de zangkwaliteit en zelfs over het voortbestaan van de vereniging. Zelf ben ik koordirigent en ken deze problematiek maar al te goed. In mijn praktijk Tonica heb ik als tijdelijke invulling van de zangbehoefte, meer plaats en tijd ingeruimd voor zanglessen en coaching. Misschien is er bij uw leden ook behoefte aan het op peil houden van de stemconditie en vooral aan lekker blijven zingen. Daarom bied ik, na het succes van de zomerzanglessen, nu ook voor het najaar weer kleine zangles-pakketten aan die ook voor u en uw koorleden interessant kunnen zijn. Zo kunt u in het najaar van 2020 (vanaf 1 september) drie individuele lessen afnemen voor €70,- of zes voor € 140,-. Uiteraard is mijn lesruimte helemaal veilig ingericht om besmetting met het virus te voorkomen. Denkt u daarbij aan desinfectiemiddelen, een groot spatscherm tussen mij en de zang leerling en het waarborgen van voldoende afstand (minimaal 2,5 meter). De praktijk is in het buitengebied van Vorden in een boerderij. Wilt u dit aanbod ook onder de aandacht brengen van uw leden? Alvast hartelijk dank daarvoor. De vlag hangt al uit!!

vlag